Traditionele Chinese Geneeskunde
Chinese geneeskunde
De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een verzameling van verschillende onderdelen van geneeskunde en theorieën die al duizenden jaren in ontwikkeling is. De eerste boeken die geschreven zijn dateren uit de Han dynastie. Tijdens deze periode van 206 v. – 220 n. Chr. is bijvoorbeeld het boek van de Gele Keizer (Huang Di Nei Jing) geschreven. Het is een samenvatting van verschillende theorieën en behandelwijzen. Dit boek wordt ook nu nog gebruikt tijdens de opleiding van o.a. acupuncturisten en herbalisten. Van alle onderdelen is in Europa acupunctuur het meest bekend. De andere onderdelen zijn; kruidengeneeskunde (of fytotherapie), voeding, bewegingsleer en massage- en manipulatietechnieken.
De kruidengeneeskunde
Kruidengeneeskunde is 1 van de oudste onderdelen van TCG, misschien wel ouder dan acupunctuur. In China worden veel klachten behandeld met op de individu samengestelde kruidenpreparaten. De preparaten zijn opgebouwd uit onderdelen van planten en kruiden. In China en in Nederland wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van kruiden. Kruiden werken effectief, veilig en zonder bijwerkingen. Bij het samenstellen van een kruidenrecept wordt o.a. rekening gehouden met de temperatuur en smaak van het kruid, het seizoen en de persoon waar het voor gemaakt wordt. Voor mensen in het Westen is dit vaak moeilijk te begrijpen, echter voorbeelden maken het altijd duidelijk. In de zomer als het warm weer is eten we watermeloen. Watermeloen heeft een afkoelde en bevochtende eigenschap. In de winter zou je dit product dus eigenlijk niet moeten eten aangezien je lichaam meer behoefte heeft aan warmte.
Voeding
Een groot onderdeel is de samenstelling van het dieet. Volgens de TCG wordt er grotendeels gekeken naar de natuur. In gebieden waar het warm is groeien bijvoorbeeld vruchten die een bevochtende en afkoelende werking hebben. In de winter worden alleen verwarmende producten gegeten, denk dan bijvoorbeeld aan stoofpotjes waarbij de lange kookduur de onderdelen een extra verwarmend effect meegeven. Er wordt ook gekeken naar wat een persoon nodig heeft. Als je het altijd warm hebt en makkelijk zweet is het niet verstandig om veel heet en gekruid voedsel te eten. De manier waarop gegeten wordt is ook erg belangrijk; zo is het beter om goed te kauwen omdat het dan minder energie kost voor je lichaam om de voeding te verteren, in een rustige omstandigheid te eten, geen ruzie te maken tijdens het eten, regelmatig te eten en niet te veel voedsel tot je nemen. Met name dat laatste kennen we allemaal. Als je een keer te veel eet voel je je opgeblazen, moe en krijg je oprispingen of moet je boeren. Dit zijn allemaal tekenen dat je lichaam het voedsel niet goed kan verteren en verwerken.
Bewegingsleer
Hieronder vallen bewegingsvormen als Qi Gong (ook wel Chi Kung genoemd) en Tai Chi. Zowel Qi Gong als Tai Chi zijn de basis van gevechtskunsten en meditatietechnieken. Het uiteindelijk doel is om te zorgen dat lichaam en geest in balans zijn. Door de vloeiende bewegingen zorgt de beoefenaar ervoor dat zijn lichaam vrij gehouden wordt van blokkades en het bewustzijn van eigen lichaam en geest versterkt. Het maakt lenig, sterk en zorgt dat er ontspanning wordt bereikt. Beide vormen hebben een positieve uitwerking op de gezondheid zowel preventief als tijdens ziektes en het is geschikt voor alle leeftijden.
Massage- en manipulatietechnieken
Acupressuur is een techniek waarbij druk wordt gegeven op acupunctuurpunten. Acupressuur wordt ook vaak toegepast voordat er een acupunctuurnaald wordt gezet. Er wordt gezocht naar gevoelige punten of door een bepaalde druk te geven wordt de “weg” vrijgemaakt om de naald te zetten.
Tui Na is een techniek waarbij acupressuur en manipulatie technieken worden afgewisseld. Bij Tui Na wordt er in een bepaalde richting op een specifieke manier druk gegeven op acupunctuurpunten en meridianen, soms is dit slechts heel zacht en soms wordt er veel druk gegeven. Bij de behandeling van jonge kinderen en baby’s worden vaak Tui Na oefeningen meegegeven als “huiswerk” voor de ouders. Ook bij volwassen werkt Tui Na zeer effectief.